Saturday, 6 August 2016

Degustacja: Txakoli, Region: Getariako Txakolina, Hiszpania.


Txaomin Etxaníz 17/20 - 2015 rok, cena butelki 8,5 EUR. Txakoli zdecydowanie ponadprzeciętne. genialne do posiłku, zapach cytrynowy, peno górskiej łąki, dobra kwaskowatość. Próbowane do sałatki z kurczakiem, lipiec 2016 u nas w domu. Gorąco. www.txominetxaniz.com.



Aretxaga 15/20 - 2014 rok, cena 5 EUR, z winofrom Hondarribi Zuri i Follec Blanc, region Bizkaiko, bardzo lekki gaz, wino "zielone" pachnące ziołami, trawą, dość kwaśne, łatwe w piciu. OK. Bez szaleństw.


Señorio de Otxaran, 18/20. No i stało się. Dojechaliśmy do topu win Txacoli. Najwyżej ocenianie przez znawców, najdroższe (13,5 EUR).
Bardzo, bardzo gorące popołudnie sobota, sierpień 2016, do brazylijskich krewetek, w domu, temp. 36 stopni za oknem, mocno przesłonięte zasłony, prawie włączona klimatyzacja.
Wino należy pić wolno, czuć jak się zmienia od bardzo zimnego (10ºC) do temperatury pokojowej.
Najpierw wino o kolorze błyszczącej słomy pachniało i smakowało zmacerowanymi owocami, wraz ze wzrostem temperatury struktura robiła się cięższa, wino gęstniało w ustach i pojawiały się nuty jajeczkowe, drewniane.Dobra kwasowość. Wino do picia do posiłku, ale chyba lepsze do degustacji bez niczego. Super.




No comments:

Post a Comment