Thursday, 24 January 2019

Wina w samolocie (cześć IV). Zaskoczenie: wino brazylijskie w zestawie. Listopad 2018.



 



Q Suites w Qatar Airways.




Rodney Strong, Chalk Hill 2015, USA, 18 / 20.


Chardonnay z Sonomy, właściciel Rod Strong założył winnice w 1965 roku. Wino fermentowało w beczkach 12 miesięcy.
w ustach jest zarówno kruche, jak i miękkie, jabłka, gruszka, cytryna i przyprawy. trochę beczki i wanilii. Na końcu w ustach pozostaje mineralność i świeżość.











Max Reserva, Errazuriz 2016, Chile. 18 / 20.


Wino z jednej z najstarszych winnic w Chile założonej w 1870 roku. Wino zrobione w winogron Sauvignon Blanc uprawianych tylko 30 kilometrów od oceanu. 
Nos jest prawie herbaciany, zielony i lekko ostry. Usta są świeże, cytrynowo/pomarańczowe. długie i "kruche". 











Abras, Torrontez 2016, Argentyna 17/20.

Nazwa wina pochodzi od dawnego wyrazu w narzeczu inków, abras, co znaczyło szlaki piesze przez masyw okolicznych gór Andów w prowincji Salta.
To jedne z najwyżej na świecie położonych winnic, 3000 metrów npm. Gruba skórka winogron z tego gatunku chroni przez ekstremalnymi temperaturami na tych wysokościach szczególnie nocą.
Nos mocny, złożony, kwiaty. Usta cytrynowe, owocowe, lichi, brzoskwinia, świeżość.












 





Cuvée Guiseppe 2015, Brazylia.

To podobno pierwsze w historii Qatar Airways wino brazylijskie serwowane gościom na pokładzie. 

Wina zaczęto produkować w Brazylii od około 1870 roku. Włoska rodzina emigrantów Miolo swoje pierwsze winnice posadziła w 1897 roku w południowej części Brazylii. 
Obecnie Miolo jest jednym z największych producentów wina w Brazylii.
Wino serwowane to blend 60% Merlot i 40% Cabernet. 1 rok w beczkach. Wino w stylu francuskiego Bordeaux.
Nos: dżemy, śliwka, kawa. Usta: trochę deski, trochę tanin, trochę owoców. Niestety bez zachwytu.

















Baily&Baily, 2014, Australia, 18/20.

Prosto z doliny Barrosa na północ od Adelaide, czerwony wino z winogron Shiraz. Nos śliwkowy, kompot, czarne porzeczki i jagody. Dobrze się pije.


















Chateux Batailley, Grand Cru Classe Paulliac 2012, 19/20.

Jedna z najstarszych winnic w Bordeaux, założona około 1400 roku. 18 miesięcy w beczkach. 80% to Cabernet. Kolor ciemno purpurowy. Usta: ciężkie, pełne, beczkowe, dębowe, przyprawowe. Prawie słodkie przyprawy. Wyśmienite. Top świata.

No comments:

Post a comment