Thursday 23 March 2017

Wina w samolocie, kilka krótkich recenzji.

Kilka win próbowanych ostatnio na pokładzie Qatar airways.




Saint Clair Sauvignon Blanc Nowa Zelandia 2015, 18/20



Nos: przecudowny, kwiaty i zielona papryka.
Usta: lepkie, gęste, kruche, skoncentrowany odświeżający smak. Przepyszne.






Chablis Premier Cru Francja Burgundia 2015, 16/20


Nos: metaliczny nieco zapach, cytryna, silnie wyrażone owoce, ale i kawa, zioła.
Usta: smak minimalnie rozczarowuje.



Chateâu Brane-Canten 2012, Margaux Francja,  18/20


Usta: gęsty pełny smak wina, owoce i ziemia, dąb, wanilia, czekolada. 
Kolor: ruby, nie za długie, więc i eleganckie, doskonałe posiłkowe.
Nos: wszystko co można sobie wymarzyć.
Kolor: ruby.




Two Hands McLaren Valley Shiraz 2015, Australia, 17/20


Kolor: bardzo ciemna czereśnia,
Nos: intensywny zapach,
Usta: czereśnia, jeżyna w osłonie czekoladowej.




Villa di Vertice Chianti Rufina Reserva 2011, Włochy, 15/20


Wino pochodzi z jednej z najsłynniejszych sub-regionów produkujących Chianti, z Rufiny położonej na wschód od Florencji. Nie jesteśmy fanami chianti, ale to było ok.
Nos: owoce, kawa, orzechy.
Usta: miękkie wino, łagodne, dyskretne ale skomplikowane. Wędzonka.





Le Quest de Lamothe Guignart Sauternes, Bordeaux Francja 2012, 17/20


Agnieszka: nos - miód i konfitury, figa, drzewa figowe, kwiaty,
Usta: pięknie słodkie, zbalansowane, dobra kwaskowatość.





Gustave Lorentz Gewurztraminer Reserva 2015, Alzacja Francja, 18/20

Próbowane przeze mnie dwa razy, wino genialne.
Nos: super intensywne owoce, zioła i przyprawy, aż kręcie w nosie.
Usta: zimne owoce, brzoskwinia, ananas i masa lichi.




Château Smith Haut Lafitte Gran Cru 2011, Francja, 19/20


60% Cabernet Sauvignon i 32% Merlot plus minimalne ilości Cabernet Franc i Petit Verdot.
18 miesięcy w beczkach robionych na zamku.
Zapach: głęboki, ale nadal młode owoce, zapach zmienia się ciągle.
Usta: kawa, wanilia, ziemia, stary kościół, magia.



Piper-Heidseck Rosé Brut, Francja.


Nos: herbata, mini-przyprawy, czerwony grejpfrut,
Usta: delikatny, małe bąbelki,  
kapitalny aperitif, dobry do owoców morza.




Babich Black Label Sauvignon Blanc 2015, Marlborough Nowa Zelandia, 16/20.


Nos: tropikalne owoce, ananas, brzoskwinia.
Usta: lekkie, odświeżające z nutami deskowymi.






Altano Douro Touriga National Reserva 2013, Portugalia, 18/20.



Choć ostatnio jesteśmy oboje z Agnieszką w fazie całkowitej negacji Touriga National, to wino wyróżnia się.
Nos: bardzo intensywny i wielowarstwowy. Ciemne owoce i przyprawy.

Usta: jedno z "big reds" europejskich. Wino pełne smaku, intensywne, beczka, owoce, przyprawy, zrównoważone i eleganckie.








Marzec 2017.

No comments:

Post a Comment