Sunday 12 February 2017

Ophiusa z wyspy Formentera, Baleary 2014, 16/20



Jesteśmy na Ibizie więc próbujemy lokalnych win.

Blend z Cab, Monastrell, Merlot i Fogoneu. Przepiękna okładka, niebieska jak morze, które otacza wyspę. Dla mnie szczególnie milutka okładka geograficzna, możemy zlokalizować przylądek Cap de Barbaria, gdzie powstaje to wino niedaleko miasteczka Can Andreuet.

Zapach Cab: owocowy, porzeczkowy, świeży. Kolor jasno czerwony. W  ustach odświeżające, miłe, krótkie, wszystko na miejscu. Owoce, lubczyk i zioła. Pomimo, że wyspa otoczona jest słoną wodą, nie czuć w tym winie soli.

Numerowane butelki. Cena 20 EUR, bardzo wysoka cena, ale unikatowe wino musi tylko kosztować (chociaż trzeba powiedzieć jasno, że na tę jakość wino powinno  mieć cenę najwyżej 5 EUR).


Niedziela wieczór, Ibiza.




No comments:

Post a Comment