Jako mieszkających w PT od dawna wiele osób pyta nas co pić do świeżej ryby prosto z portugalskiego wybrzeża.
W patriotycznym obowiązku wymieniamy oboje jednym tchem: Vinho Verde.
Ale prawda jest niestety inna (wczorajszy wspólny wniosek Agnieszki i mój).
Wina Txakoli (nasze noty degustacyjne z ponad 14 różnych win Txakoli znajdziecie tutaj: http://portugalskiewina.blogspot.pt/search?q=txakoli) są najlepsze. Najbardziej mineralne i tylko lekko owocowe, pasują nam do ryb chyba najbardziej.
Na drugim miejscu są wina verde i wytrawne białe z galicyjskiego regionu Ribeiro.
Na ostatnim miejscu są portugalskie Alvarinho i hiszpańskie Albariño.
Txakoli Etxetxo było znakomite: mineralne, ale łagodne, nie agresywne, lekko lepkie.
Do pieczonej ryby garoupa. Poniedziałek, lunch w domu, portugalska jesień: na zmianę ostre słońce i deszcz.
No comments:
Post a Comment