Monday 25 July 2016

Quinta Sardonia 2003, 19/20



Próbowane: Kwiecień 2012.
Kupione w garrafeira Tio Pepe. To wino zrobione przez jednego z najlepszych współcześnie na świecie winemakerow: Peter Sissek. Do Confit de Canar. Niedziela palmowa. Słońce za cienka warstwa chmur. Ciepło.
.
Kolor: Brunatny, kasztanowy, to przecież wino już 9 letnie. Bordowy i nieprzezroczysty.
.
Zapach: Najpiękniej pachnące wino, które znamy. Czarna porzeczka tak wyraźna, ze chce się jej dotknąć ! Potem wiśnia i dalej już gałka muszkatołowa ( słodkie przyprawy) i potem syrop wiśniowy. Magia.
.
W smaku: Wielopoziomowe. Nie za długie i ale eleganckie. Owoce, przyprawy, gardło skomplikowane.
.
Cena: 47 euro. Drogie ale warte tej ceny. Hiszpańska Ribera del Duero.

No comments:

Post a Comment