"Trust the Chef dinner" z dobieranymi winami.
Rozmowa z winiarzem Davidem Morrisonem, z pochodzenia Szkotem.
Genialna i profesjonalna obsługa Guillaume "The Frenchie".
Winiarnia Amisfield, Central Otago (www.amisfield.co.nz)
Amisfield Brut 2014
Zrobiony z winogron Pinot Noir metodą tradycyjną.
Do: Fat hen leather + house cheese
Cured greenbone, octopus cracker
Wild buff oysters,
oyster granita and karengo
Smoked ell, duck liver, mustard, apple and vogels.
Amisfield Pinot Noir Rosé 2016
48 godzin kontaktu ze skórkami.
Kolor: różowy, zgaszony.
Usta: pięknie wytrawne, owoce truskawki.
Do:
Wild rabbit, walnuts tapenade, elderberry leaf
Home made sourdough.
Amisfield Riesling 2015
Czyste, kruche w ustach, świetne. Jeden z najlepszych Rieslingów z NZ. Jabłko, minerały, cytryna.
Do: ryby Paua Pie, smoked potato, espuma.
Amisfield Pinot Gris 2016
Do: Poached tarakihi, puree of cauliflower, green lip mussel sauce, garlic flowers
Amisfield Pinot Noir 2014
Do: mięsa z Venison, umami ("piąty smak"), burnt aubergine, little potatoes, lardo.
Transformacja ML zakończona.
Usta: śliwka, czarne owoce, dotyk kawy.
Dla porównania David przyniósł nam flagowy produkt winiarni
RKV Reserve Pinto Noir 2013
Wino genialne. Jedno z najlepszych Pinot Noir, które udało nam się spróbować w NZ.
Usta: fantastyczne owoce, koncentracja smaku, deska i przyprawy. Dyskretne taniny.
Amisfield Sauvignon Blanc 2016
Do deseru: crab-apple soufflé, pale ice cream.
Usta: brzoskwinia, grapefruit, oleiste, wybitne.
No comments:
Post a Comment