Friday 31 March 2017

Quinta do Rol, Pinto Gris, czyli portugalski a nowozelandzki Pinot Gris, 2012, 15/20


Nos: prawie nie ma

Usta: dobre wino gastronomiczne (w przeciwieństwie do nowozelandzkich, które wydawały się nam być znacznie bardziej owocowe i kwiatkowe), dobra kwaskowatość choć mdła i jakże różna od vinho verde, nieco trawy, łagodne, zgaszone owoce, mało minerałów. na końcu lekko nieprzyjemne i kwaśno.

Czwartek, lunch u nas w domu. Cena 7 EUR. Wino bardzo nietypowe w PT i dalekie od  mainstreamu.




Wednesday 29 March 2017

Quinta da Mimosa 2014, 17/20



Rocznik 2014, cena 8 EUR.
Winorośl płożąca się po ziemi. Monocasta Castelão.

Kolor: matowa czerwień, zgaszona, lekki fiolet.
Nos: cudowne: tosty, gałka muszkatołowa, przyprawy, chleb.
Usta: długie, miękkie, gęste. Pięknie.

Wtorek, do kolacji deska serów.


Monday 27 March 2017

Cinque Terre, Włochy - wine tasting.


Miejsce:



Cinque Terre Vendemmia 2015, 15/20


Cytryna, zioła, lekko mineralne i słone.
3 gatunki winogron.




Cinque Terre Vigne Alte 2016, 17/20


Genialne wino.
Nos: przecudowny, trwa, zioła, cytryna.
Usta: gęste, mineralne, odświeżające,





Cinque Terre Cota de Campu 2016, 16/20


Lekki osad, ciemniejsze.
Nos: cytryna i zioła.
Usta: cytrynowo, brzoskwiniowe, lepie i długie.
Gratulacje.





Cinque Terre Pergole Sparse 2016, 15/20


Zapach: perfumy i zioła.
Usta: smak OK.




Cinque Terre Costa da´Posa 2016, 17/20


Kolor: pięknie żółty ze złotymi refleksami.
Nos: perfumy, zioła, trawa i morska bryza.
Usta: lepkie, cytrynowe, długie, mocno kwaskowate.




Cinque Terre 2016, 16/20


Miejsce: Restauracja Rio Bistrot, Riomaggiore, Włochy.






Cinque Terre Cantina Crovara 2015, 14/20

Nos: lekko perfumowane.
Usta: słabiutko, kwaśnie i cytrynowo z nieprzyjemnym końcem.











Sunday 26 March 2017

Wine dinner pairing - Amisfield, Nowa Zelandia.

"Trust the Chef dinner" z dobieranymi winami.
Rozmowa z winiarzem Davidem Morrisonem, z pochodzenia Szkotem.
Genialna i profesjonalna obsługa Guillaume "The Frenchie".

Winiarnia Amisfield, Central Otago (www.amisfield.co.nz)






Amisfield Brut 2014


Zrobiony z winogron Pinot Noir metodą tradycyjną.

Do: Fat hen leather + house cheese
Cured greenbone, octopus cracker
Wild buff oysters,
oyster granita and karengo
Smoked ell, duck liver, mustard, apple and vogels.




Amisfield Pinot Noir Rosé 2016



48 godzin kontaktu ze skórkami.
Kolor: różowy, zgaszony.
Usta: pięknie wytrawne, owoce truskawki.

Do:
Wild rabbit, walnuts tapenade, elderberry leaf
Home made sourdough.




Amisfield Riesling 2015


Czyste, kruche w ustach, świetne. Jeden z najlepszych Rieslingów z NZ. Jabłko, minerały, cytryna.


Do: ryby Paua Pie, smoked potato, espuma.




Amisfield Pinot Gris 2016


Do: Poached tarakihi, puree of cauliflower, green lip mussel sauce, garlic flowers





Amisfield Pinot Noir 2014


Do: mięsa z Venison, umami ("piąty smak"), burnt aubergine, little potatoes, lardo.
Transformacja ML zakończona.
Usta: śliwka, czarne owoce, dotyk kawy.


Dla porównania David przyniósł nam flagowy produkt winiarni

RKV Reserve Pinto Noir 2013


Wino genialne. Jedno z najlepszych Pinot Noir, które udało nam się spróbować w NZ.

Usta: fantastyczne owoce, koncentracja smaku, deska i przyprawy. Dyskretne taniny.




Amisfield Sauvignon Blanc 2016


Do deseru: crab-apple soufflé, pale ice cream.
Usta: brzoskwinia, grapefruit, oleiste, wybitne.




































Friday 24 March 2017

Wine tasting - Peregrine, Nowa Zelandia.










Rosé Pinot Noir 2016, 14/20


3 godzinny kontakt ze skórkami.
Nos: truskawki.
Usta: kwaśne, swimming-pool wine.




Peregrine Pinot Noir 2011, 15/20


Kolor: czerwony tawny
Nos: czerwona porzeczka i nic więcej
Usta: bardzo kwaśne. Bardzo padało podczas zbiorów.



Peregrine Pinot Noir 2014, 17/20


Flagowy produkt tej winiarni.
Kolor: bardzo ładny
Nos: pinot noir plus wanilia, zaokrąglony, czereśnie i wanilia.
Usta: dobra kwaskowatość, okrągłe.
Złoty medalista z New Zealand International Wine Show. Winogrona głównie z rejonu Bendigo.






Saddelback Pinto Noir 2014, 14/20


Zapach: wiśnia i warzywa
Usta: wysuszające, długie, ale zbyt duża kwaskowatość
Kolor: ciemniejszy Pinot.


Peregrine Pinot Gris 2015, 15/20


Kolor: złoty wpadający w zielony
Usta: dobra kwaskowatość, smak OK. Długie, morelowe, kwiaty.
Zapach: nie stwierdzono.
Wcześniej próbowane w restauracji w Maroaki.





Saddleback Sauvignon Blanc 2014, 17/20


Zapach: jak region Marlborough, lecz okrąglejszy, lemon grass,
Usta: mocno wytrwane, super. 











Thursday 23 March 2017

Wina w samolocie, kilka krótkich recenzji.

Kilka win próbowanych ostatnio na pokładzie Qatar airways.




Saint Clair Sauvignon Blanc Nowa Zelandia 2015, 18/20



Nos: przecudowny, kwiaty i zielona papryka.
Usta: lepkie, gęste, kruche, skoncentrowany odświeżający smak. Przepyszne.






Chablis Premier Cru Francja Burgundia 2015, 16/20


Nos: metaliczny nieco zapach, cytryna, silnie wyrażone owoce, ale i kawa, zioła.
Usta: smak minimalnie rozczarowuje.



Chateâu Brane-Canten 2012, Margaux Francja,  18/20


Usta: gęsty pełny smak wina, owoce i ziemia, dąb, wanilia, czekolada. 
Kolor: ruby, nie za długie, więc i eleganckie, doskonałe posiłkowe.
Nos: wszystko co można sobie wymarzyć.
Kolor: ruby.




Two Hands McLaren Valley Shiraz 2015, Australia, 17/20


Kolor: bardzo ciemna czereśnia,
Nos: intensywny zapach,
Usta: czereśnia, jeżyna w osłonie czekoladowej.




Villa di Vertice Chianti Rufina Reserva 2011, Włochy, 15/20


Wino pochodzi z jednej z najsłynniejszych sub-regionów produkujących Chianti, z Rufiny położonej na wschód od Florencji. Nie jesteśmy fanami chianti, ale to było ok.
Nos: owoce, kawa, orzechy.
Usta: miękkie wino, łagodne, dyskretne ale skomplikowane. Wędzonka.





Le Quest de Lamothe Guignart Sauternes, Bordeaux Francja 2012, 17/20


Agnieszka: nos - miód i konfitury, figa, drzewa figowe, kwiaty,
Usta: pięknie słodkie, zbalansowane, dobra kwaskowatość.





Gustave Lorentz Gewurztraminer Reserva 2015, Alzacja Francja, 18/20

Próbowane przeze mnie dwa razy, wino genialne.
Nos: super intensywne owoce, zioła i przyprawy, aż kręcie w nosie.
Usta: zimne owoce, brzoskwinia, ananas i masa lichi.




Château Smith Haut Lafitte Gran Cru 2011, Francja, 19/20


60% Cabernet Sauvignon i 32% Merlot plus minimalne ilości Cabernet Franc i Petit Verdot.
18 miesięcy w beczkach robionych na zamku.
Zapach: głęboki, ale nadal młode owoce, zapach zmienia się ciągle.
Usta: kawa, wanilia, ziemia, stary kościół, magia.



Piper-Heidseck Rosé Brut, Francja.


Nos: herbata, mini-przyprawy, czerwony grejpfrut,
Usta: delikatny, małe bąbelki,  
kapitalny aperitif, dobry do owoców morza.




Babich Black Label Sauvignon Blanc 2015, Marlborough Nowa Zelandia, 16/20.


Nos: tropikalne owoce, ananas, brzoskwinia.
Usta: lekkie, odświeżające z nutami deskowymi.






Altano Douro Touriga National Reserva 2013, Portugalia, 18/20.



Choć ostatnio jesteśmy oboje z Agnieszką w fazie całkowitej negacji Touriga National, to wino wyróżnia się.
Nos: bardzo intensywny i wielowarstwowy. Ciemne owoce i przyprawy.

Usta: jedno z "big reds" europejskich. Wino pełne smaku, intensywne, beczka, owoce, przyprawy, zrównoważone i eleganckie.








Marzec 2017.

Wednesday 22 March 2017

Podsumowanie: czy warto jest jechać do Nowej Zelandii?

Jak doskonale wiecie, oboje z Agnieszką bardzo dużo podróżujemy. Jeszcze w samolocie do domu naturalnie zaczęliśmy podsumowywać nasz ponad 2 tygodniowy pobyt w NZ. Oto garść bardzo subiektywnych wniosków:

Czy warto jechać do Nowej Zelandii?

A. Jeżeli nigdy nie byłeś/nie byłaś w NZ idź do punktu 1.
B. Jeżeli byłeś/byłaś w wielu miejscach na świecie idź do punktu 7.

1. Oczywiście, że trzeba pojechać co najmniej raz w życiu do NZ bo,
2. To marzenie każdego podróżnika
3. To kraj, gdzie kręcono filmy "Władca Pierścieni"
4. To kraj na końcu świata
5. To kraj, z którego piękne zdjęcia widziałaś/widziałeś w tysiącu przewodników, w Internecie, czy w wielu turystycznych magazynach.


7. To kraj bardzo przeciętny we wszystkich wymiarach.
8. Kuchnia lokalna nie istnieje (próba stworzenia kuchni fusion nie wychodzi za dobrze, a kuchnie imigrantów lepiej próbować w ich rdzennych krajach, oczywiście są wyjątki). Fajna jest kultura kafejkowa.
9. Krajobrazy zachwycają, ale piękniejsze fiordy znajdziesz w Norwegii, piękniejsze pejzaże hobbitowe są na Azorach, a falujące wzgórza w Toskanii.
10. Geotermalna okolica Rotorua jest słaba i nieporównywanie gorsza od np. Yellowstone.
11. Jest stosunkowo drogo.
12. Maorysi i ich kultura jest ciekawa, ale podobnie i bardziej profesjonalnie jest to zorganizowane np. na Taiwanie.




Szczegółowe nasze noty:
1. Bezpieczeństwo 5/5
2. Sympatia mieszkańców 5/5
3. pingwiny na wolności 5/5
4. pejzaże okolic Queenstown i Wanaka 4/5
5. fiord Milford Sound 4/5

6. miasto Auckland 2/5
7. lokalne wina 2/5
8. pejzaże miedzy Auckland a Rotorua (hobbitowe) 2/5
9. geotermiczne okolice Rotorua 2/5
10. kamienie Morauraki 2/5









Tuesday 21 March 2017

Wine tasting, Maori Point Vineyard - Nowa Zelandia.


Przyjął nas bardzo sympatyczny winiarz i współwłaściciel Matt Evans. www.maoripoint.co.nz




Gold Digger, Pinot Gris, 16/20


Bąbelkujący Pinto Gris w niesamowicie intrygującej butelce. Dobry, nie-chemiczny. Wspaniały na piękne słoneczne dni.




Maori Point, Riesling 2016, 17/20



Nos: mała stacja benzynowa, wyparowuje z czasem i pojawiają się owoce.
Usta: średnio wytrawny, czyste podniebienie, dobry do ....wszystkiego. Zbalansowany, neutralny, lepki. Jeden z najlepszych Rieslingów w NZ.





Maori Point Pinot Noir 2012, 15/20.



12 miesięcy w beczce.
Kolor: jasny bardzo, łagodny.
Nos: ok.
Usta: miękki, słabe taniny.




Maori Point Single Block Grand Reserve 2013, 17/20



Kolor: blady pinot
Nos: migdały, owoce, przecudownie i zmieniający się. Linier ziołowy.
Usta: kwaśne, dużo kwaskowatości i mało słodyczy, ale jest tutaj eleganckość.






Maori Point Pinto Noir 2013, 17/20



Pinot Noir w stylu europejskich "big reds".
Kolor: przecudowny, jakże nie brzydki kolor przeciętnego pinot noir.
Nos: śliwka, czereśnia, wiśnia. pachnie pięknie, cynamon.
Usta: masełkowe, owocowe. brawo.






Maori Point Honi, 16/20



Honi, czyli w języku Maorysów miód.

80% SB i 20% Riesling.
150 gr. cukru.
Nos: zioła, owoce, kwiatki i benzynka.
Usta: miodowe, kremowe, kwiatkowe, nie lepi się do języka.




Maori Point Sauvignon Blanc, 14/20

Mi nie za bardzo smakował, Agnieszce bardziej.
Kolor: złoto-zielonkawy.
Nos: owoce, brzoskwinie, trwa, zioła i papryka.
Usta: za duża kwaskowatość i cierpkość.



Maori Point Rosé, 15/20

Usta: arbuz, róża, dotyk truskawki, Dobra kwaskowatość.
"Summer wine".
24-38 godzin kontaktu ze skórkami.


























Monday 20 March 2017

Nowozelandzie próbowane w Nowej Zelandii, część II


Mud House Riesling 2014, 16/20



Zzapach benzyna, smak Agnieszka: jabłko i cytryna, Maciek: cytryna i papryka. Jest dobra gęstość, długość, fajne wino. Próbowane w Wanaka. Podawać bardzo zimne, kruche w ustach, lekko kryształowe.

Church Road 2014, 17/20


Nasz pierwszy kupaż w NZ. Z północnej wyspy znad zatoki Hawke. Merlot, Cabernet i Malbec.
Bardzie ciemne w kolorze, zapach śliwka, cynamon, słodka deska z drzewa sandałowego. W ustach długie, gęste, owoce i czekolada, okrągłe, zbalansowane, łatwe w piciu. Świetny blend. Próbowane w Wanaka.





Coopers Creek 2015, Pinot Gris., 14/20



Nie pachnie niczym, za to świetnie pasowało do chińskich dumplings (chicken and mushroom fried i beef and carrot steamed). Słodkawe. ok podstawowy "przemywak" do ust między kęsami jedenia. Auckland, późny wieczór w czwartek po spotkaniu z Jakubem). Kupione po drodze w liquor store. 15 NZD.



Quartz Reef Gruner Veltliner 2015, 15/20


Próbowane podczas spotkania z Jakubem z blogu czerwoneczybiałe w barze Aspero w Auckland.

Po raz pierwszy to austriackie z pochodzenia winogrono smakujemy w NZ (region Central Otago).
Było świetnie kwaskowe, lekko przyprawowo piekło w język. Krótkie. Fajne. 
Do krokietów z koziego sera z miodem Kamahi.


Lamont Riesling 2014, 15/20


Znowu Central Otago, drugie wino próbowane z Jakubem i Agnieszką w Auckland.
Riesling miał przyjemne nuty petrolowe w zapachu, był gęsty w ustach, mocno wytrawny, krótki ale milutki.




Paritua 2013, 17/20



Blend Merlot, Cabernet, Cabernet Franc i Malbec. Styl francuski. Zrobione w Hawks Bay, północna wyspa.
Wino bardzo ciemne o głębokim kolorze. Usta: idealna koncentracja w ustach, długie i przyjemne.
Do kiełbasy wieprzowej z musztardą i ogórkami.




Te Rere 2013, 17/20



Tzw. Bordeaux blend, Merlot, Cabernet, Cabernet Franc i Malbec, od producenta z wyspy Waiheke.
Nos: box of cigars, goździki, gałka muszkatołowa. Usta: długie i świetne, Brawo.





Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc, 18/20



Wild fermentation czyli filozofia naturalnej ("dzikiej") fermentacji przez mikroorganizmy z okolic Rotorua.

Nos: grapefruit, kwiaty, owoce, wszystko delikatne, bez chamstwa i narzucania się, z klasą.
Usta: długie, cytrynowe, mineralne, ładnie lepkie, skórka grapefruita (czyli dobra kwaskowość), nie ma nadmiernej słodyczy, agrest.
Jedno z najlepszych SB, które udało nam się spróbować w NZ.



Shingle Peak Chardonnay 2015, 14/20


Lounge Quantas. Marzec 2017.
Kolor: jasno złoty
Nos: fajne owoce, cytryna dominuje i niestety trochę zgniłe liście
Usta: kwaskowatość niezła, wytrawy, cytryna, smak słaby.






Shingle Peak Pinot Noir 2014, 15/20


Lounge Quantas.
Nos: puder, porzeczka
K:olor typowy dla Pinot Noir
Usta: owoce, łagodne taniny.




Matua, Sauvignon Blanc 2016, 15/20


Lounge Quantas.
To wino pierwszego w historii producenta SB w Nowej Zelandii.

Nos: piękny, owocowo-kwiatowy
Usta: słaby smak, krótki i lekko kwaskowy.



Squealing Pig Pinot Gris 2016, 16/20


Super naklejka. Próbowane w lounge Quantas.

Nos: cydrowy, gruszkowy.
Usta: miękkie, łagodne, okrągłe, dobra kwaskowatość. Polecamy.




Glazebrook Ngatarawa Syrah 2015, 13/20



Słabiutkie Syrah. Próbowane w Auckland.