Thursday 16 March 2017

Wine tasting - Brennan Winery, Nowa Zelandia.


Tylko 200 metrów poniżej winiarni Mount Rosa i także w sercu doliny Gibson znajduje się rodzinna i jedna z najmniejszych w NZ winiarnia Brenner. Świetne wina, innowacyjność, super obsługa. Decydujemy sie na pełne wine tasting za 20 NSZ.

Brenner Trio 2015, 15/20


Kompletna innowacyjność i blend 3 białych winogron nieznany nam z innych winiarni w NZ. Gewurztraminer, Riesling i troszeczkę "słodkiego" Muscata. Doskonale wino do ryby, świetna kwaskowatość, a przy tym dość okrągłe.
Nos: cytrynowym fajny. Usta: nieco wodniste. OK.


Brenner Pinot Grigio 2015, 14/20

We "włoskim" podobno stylu. Nos: owoce, zioła. Usta: mineralne, zbalansowane.


Brenner Pinot Gris 2014, 16/20


Nos: miodowe, dębowe, karmelowe. Piękne. Usta: dobre, zrównoważone, choć na końcu dotyk czegoś nieprzyjemnego.
Winogrona Pinot Gris zwykle zbierane są nieco później.


Brenner Riesling 2016, 17/20



Nos: wcale nie benzynowe, tylko rane, kwiatowe, jabłuszkowe.
Usta: dobrze wytrawne, cytrynowe, zbalansowane. Bardzo smakowało.



B2 Gewurztraminner, 15/20


Usta: prawie "słodkie" (cukier 19 gr) ale jednoczesnie lekkie, smaczne, doskonałe na ciepły dzień: entrada, aperitif.
Nos: trochę tropikalnych owoców.




Brennan Chardonnay 2015, 14/20



6 miesięcy w beczce.
Nos: maślany. Usta: zaskakująco lekkie, OK.
Usta: na koncu zostaje nieprzyjemna kwaskowatość.




Brennan Tempranillo Rosé 2016, 15/20


18 godzin kontaktu ze skórkami. Kolor: jasko truskawkowy i pomarańczowy.
Usta: przyjemne, dobra kwaskowatość, wcale nie za kwaśne. OK.



Brennan Tempranillo 2015, 16/20

Bardzo czekaliśmy na tę próbę. Hiszpańskie winogrono w warunkach NZ. 1 rok w beczkach.
Kolor: ciemna czereśnia kompletnie inny od koloru Pinot Noir.
Nos: zaskakująco jak "nasze" tempranillo. Cudowny zapach.
Usta: kompletnie inne niż "nasze" tempranillo, mlode, lekkie, owocowe, ale lekki dotyk pieprzu wyczuwalny.





B2 Brennan Pinot Noir 2014, 14/20


8 miesiecy w beczce.
Nos: fatalny zapach.
Usta: przyjemne, owocowe, bardzo młode pinot.




Brennan Pinot Noir 2011, 17/20


5-letnie Pinot Noir. To był podobno trudny rok klimatycznie dla winorośli.
Kolor: piękny ciemny towny i z nutami czereśni.
Nos: piękne, śliwka, dymowe, ziemne, nuty ziolowe, box of cigars.
Usta: kapitalne, swietne taniny, przyprawy, długie.




Brennan Pinto Noir 2010, 17/20


Bardo dobry rok dla winogron. Gorące lato w Gibson.
Kolor: ciemna śliwka.
Nos: box of cigars, czereśnia, skomplikowany.
Usta: cięższe wino, ziemne, mocno owocowe, okrągłe

2011 i 2010 mialy podobny zapach, ale smak zupelnie inny. Oba naleza do najlepszych Pinto Noir, które próbowalismy w NZ.


No comments:

Post a Comment